Osallistujan opas

Tervetuloa Helsinki Velotouriin nauttimaan pyöräilystä hyvässä seurassa!

Olemme työskennelleet kovasti saadaksemme Teille mahdollisimman onnistuneet puitteet nautinnolliselle pyöräilyelämykselle Helsinki Velotourilla, joka järjestetään nyt kuudetta kertaa su 29.8.2021

Pyydämme teitä tutustumaan näihin ohjeisiin, sillä me kaikki teemme yhdessä tapahtumasta onnistuneen ja vaikutamme yhdessä koko Suomen pyöräily- ja liikennekulttuurin kehittämiseen!

Tapahtumakeskus

Helsinki Velotourin tapahtumakeskuksena toimii Käpylän historiallinen olympiavelodromi, Mäkelänkatu 70, 00610 Helsinki. Velodromilla on pukuhuoneet ja suihkutilat.

Numeroiden noutaminen ja jälki-ilmoittautuminen

Ennakkoilmoittautuneet voivat noutaa numeronsa toimistosta. Helsinki Velotourin toimisto on sunnuntaina auki seuraavasti:

Sunnuntaina alkaen klo 8 velodromilla.

Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista toimistossa sunnuntaina hintaan 80 euroa.

Pysäköinti

Sunnuntaina velodromin alueelle voi pysäköidä kun saapuu Velodromille viimeistään ennen klo 9.30. Tämän jälkeen Velodromille pysäköinti ei välttämättä onnistu liikenteenohjauksellisista syistä. Osallistujien pysäköintiin on käytettävissä velodromin vieressä sijaitsevan Käpylän Liikuntapuiston (Mäkelänkatu 72) parkkipaikat.

Huomioithan että liikuntapuiston parkkipaikkoja on vähemmän kuin edellisinä vuosina, uusien kenttien rakentamisen jälkeen. Messukeskuksen parkkipaikalla on tarvittaessa lisätilaa. Tarkista tarvittaessa kantakaupungin pysäköintikartta.

Reitti

Reitillä on liikenteenohjaus vedettyjen ajoryhmien edessä ja reittimerkinnät. Lähtö on Helsingin Olympiavelodromilta kello 11.

Kaikkien lähtöjen maali on velodromin pyöräilyradalla. Velodromin pinta voi olla märkänä liukas, ja velodromille saavuttaessa viimeiset sadat metrit kannattaa ajaa rauhallisesti!

Huomioithan, että muutokset reitille ovat mahdollisia ennakkotiedoista poiketen mm. tietöiden tms. vuoksi. Reitti on merkattuna järjestäjän toimesta ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan tapahtuman nettisivuilla, sekä tapahtuman aikana kenttäkuulutuksessa.

140 km reitti: https://ridewithgps.com/routes/37130038

Tapahtumaan osallistuvan vastuu

Jokainen tapahtumaan osallistuva on itse vastuullinen jo ilmoittautuessa arvioimaan oman kuntonsa ja käyttämänsä ajokaluston sopivuuden valitsemalleen matkalle. Pyöräily sekä kilpailu-, kuntoilu- että massaurheilumuotona pitää sisällään riskin kaatumiseen, jossa voi sattua kalusto- tai henkilövahinkoja. Osallistujan tulee olla sisäistänyt ajatus, että kaikki oma toiminta vahinkoon johtavien riskien minimoimiseksi on myös osa heidän vastuutaan tapahtuman turvalliselle kululle.

Osallistujan tulee myös huomioida, että vaikka järjestäjä pyrkii kaikin tavoin mahdollisimman turvallisen tapahtuman toteuttamiseen, voi liikenteestä, tiestöstä tms. johtuen syntyä vaaranpaikkoja, joihin ei ennalta voida vaikuttaa järjestäjän toimesta.

Kuntolähdöissä osallistujilla on järjestäjän puolesta otettu tapahtuman kattava tapaturmavakuutus.

Ohjeet ja säännöt

Tapahtumassa noudatetaan Suomen tieliikennelainsäädäntöä.

Avainasiat:

 • Käytäthän kypärää joka tilanteessa. Mikäli kypäräsi vaatii säätämistä tms. korjaamista, tee se vain ollessasi täysin pysähtynyt.
 • Radioiden tai kuulokkeiden käyttö ajaessa on kielletty.
 • Tapahtumassa ajetaan kaikelle liikenteelle avoimella reitillä, joten olet itse aina velvollinen olemaan ajan tasalla liikenneympäristöstäsi, jossa etenet.
 • Aja tien oikeassa reunassa ja pysy omalla kaistallasi.
 • Kunnioita ja noudata aina liikennesääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita kuten ryhmän vetäjän merkkejä tai järjestäjän merkintöjä reitillä.
 • Kiinnitä erityistä huomiota risteysalueisiin, Reitillä on risteyksiä, joissa liikenteen ohjausta ei ole.
 • Kunnioita myös aina tapahtuman ulkopuolista liikennettä. Tapahtumassa mukana oleminen ei anna oikeutta liikennerikkomuksiin.

Kun osallistut Helsinki Velotouriin, olet myös velvoitettu ottamaan oman vastuusi ympäristön huomioinnista sekä kunnioittamisesta.

 • Kaikki roskaaminen reitin varrella on TÄYSIN kielletty ja mikäli organisaatio saa tiedon ajajan suorittamasta roskaamisesta seuraa tästä koko suorituksen mitätöinti sekä tuloksista poistaminen. Tässä asiassa järjestäjä on yksiselitteisen ehdoton ja tapahtumassa on nollatoleranssi roskaamiseen.
 • Mikäli sinulla on ravinteista tms. syntyneitä roskia mukanasi tapahtuman aikana, voit jättää ne merkityillä huoltopisteillä roska-astiaan.

Ajanotto

Kilpailijoille otetaan nettoaika oman ryhmän lähtemisestä maaliviivan ylitykseen.

Kuntolähtöjen ajanotto tapahtuu satulaputkeen asennettavassa kertakäyttöisellä tarranumerossa sijaitsevalla sirulla. Ajanoton sirut (2 kpl) on kiinnitetty tarranumeron sivuille molemmin puolin.

20180820_221607~2
Tarranumero ennen asennusta

Tarranumero asetetaan satulaputkeen siten, että kilpailunumerot ja ajanottosirut osoittavat molemmin puolin sivuille ja numero-osa jää satulan takapuolelle:

 1. Irrota liimapinnan suoja numerosta ja ota varoen molemmin käsin numeron päistä kiinni.
 2. Aseta kapea osa keskeltä satulaputkeen etuosaan kiinni, ja yritä keskittää se mahdollisimman hyvin.
 3. Paina numeropuolet varoen vastakkain satulan takapuolella. Yritä kohdistaa puolikkaat mahdollisimman hyvin. Yritä olla rypistämättä tarraa ajanottosirujen kohdalta.
 4. Lopuksi painele kaikki tarrapinnat kunnolla kiinni satulaputkeen ja toisiinsa.
20180821_013721~2
Asennettu tarranumero

Lähtöjen aikataulu

140 km matkan lähtö tapahtuu alkaen kello 11.00

Kuntolähtöön osallistujan muistilista

Jokaisen tapahtumaan osallistuvan tulee huolehtia oman pyöränsä olevan sovelias valitsemalleen matkalle ja sen olevaan siinä kunnossa, että se on turvallinen ja toimiva koko suorituksen ajan.

Pyydämme, että jokainen reitille lähtijä huomioisi kelin ja varustautuisi minimissään seuraavilla varusteilla:

 1. Tuuliliivi, pyöräilijän tuulitakki tai sadeliivi, pyöräilijän sadetakki
 2. Minityökalu, jossa tarpeelliset työvälineet pyörän ensihuoltoon tai säätämiseen
 3. Minipumppu ja vähintään yksi vararengas
 4. Järjestäjän antama tärkeiden puhelinnumeroiden lista
 5. Matkapuhelin
 6. Mahdolliset ”oman maun mukaiset” ravinteet mikäli et ole suunnitellut tukeutuvasi järjestäjän tarjoamaan huoltoon tai tarvitset sen täydennystä

Huoltopisteet

140 km matkalla on neljä huoltopistettä seuraavasti:

 1. Noin 40 kilometrin kohdalla Nurmijärven Lepsämän kylässä Lepsämän koululla.
 2. Noin 64 kilometrin kohdalla Nurmijärven Nukarin Pirtillä.
 3. Noin 96 kilometrin kohdalla Sipoon Pohjois-Paippisten koululla.
  4. Noin 122 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä

Ryhmät pysähtyvät ryhmävetäjien osoittamailla huoltopisteillä. Nopeammat ryhmät ohittavat osan huoltopisteistä.

Osallistumismaksu sisältää paitsi huoltopisteiden palvelut myös lämpimän aterian velodromilla maaliintulon jälkeen. Velodromilla on tapahtuman aikana tavarasäilytys.

Huolto tienpäällä ja toiminta vahinkotilanteen sattuessa

Välinerikon sattuessa jokaisen pyöräilijän ensimmäinen tehtävä on lisävahinkojen ennaltaehkäiseminen.

 1. Mikäli mahdollista ilmoita välinerikostasi heti ryhmän vetäjälle, jos olet ryhmässä, jossa on nimetty vetäjä.
 2. Siirry välittömästi tien oikeaan reunaa selvästi piennaralueelle.
 3. Älä hätäänny tai hermostu vaan tarkista tarvittavat huoltotoimenpiteet.
 4. Mikäli kyseessä on huoltotoimenpide, jonka osaat itse tehdä ja sinulla on tarvittavat tarvikkeet sekä työvälineet, suorita huolto rauhassa ja siirry huoltotehtävien jälkeen seuraavaan mahdolliseen ryhmään mukaan jatkamaan ajoasi
 5. Jos huoltotoimenpide on huoltotaidoillesi liian vaativa tai sinulla ei ole tarvittavia välineitä niin odota neutraalihuollon saapumista kohdallesi. Järjestäjällä on sekä pitkälle että lyhyelle reitille järjestettynä nk. neutraalihuolto, joka auttaa yleisimmissä huoltotoimenpiteissä. Palvelu on ilmaista, mutta mahdolliset varaosat tai isommat tarvikkeet tulee maksaa kilpailunjärjestäjälle.
 6. Huomioithan, että neutraalihuoltoa voi joutua odottamaan, joten laita odotuksen ajaksi hieman tuulelta suojaavaa päälle, mutta sijoitu siten, että olet nähtävissä ja neutraalihuollon tullessasi nosta käsi ylös huoltotarpeen merkiksi.

Jälkiauto kulkee viimeisen ajajan perässä ja kuljettaa keskeyttäneet seuraavalle huoltopaikalle, josta on kuljetus lähtöpaikalle.

 1. Yhteyshenkilö: 0440608061

Kolaritilanteessa tai muussa mahdolliseen henkilövahinkoon johtaneessa tilanteessa jokaisen pyöräilijän ensimmäinen tehtävä on lisävahinkojen ennaltaehkäiseminen. Järjestäjällä on ensiapuvastaava, joka on tavoitettavissa puhelimitse. Hänen kauttaan tarvittava ensihoito ohjataan paikalle.

 1. Kuten tieliikennelaissa on määrätty, jokainen on auttamisvelvollinen liikenneonnettomuuden sattuessa. Pyydämme ystävällisesti, AUTA kolaritilanteessa.
 2. Mikäli mahdollista ilmoita heti ryhmän vetäjälle, jos olet ryhmässä, jossa on nimetty vetäjä.
 3. Älä hätäänny tai hermostu vaan tarkista loukkaantuneiden kunto.
 4. Siirry välittömästi tien oikeaan reunaan piennaralueelle mikäli liikkuminen ei tuota ongelmia.
 5. Jos kyseessä on pintanaarmut, asfaltti-ihottuma tai muu vaurio, joka näkyy päällepäin ota yhteyttä puhelimitse järjestäjän ensiapuyksikköön.
  • Yhteyshenkilö: 0456301566
  • Ilmoita onko sattunut onnettomuus vai sairauskohtaus.
  • Ilmoita oma nimesi ja yhteystietosi sekä mahdollisimman tarkka sijainti.
  • Vastaa mahdollisiin kysymyksiin ja jää odottamaan lisäohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat luvan.
  • Ohjaa järjestäjän ensiapuyksikkö paikalle.
 6. Jos kolarin osapuoli ei reagoi puhutteluun, ei hengitä, epäillään sydämen toimintaan liittyvää häiriötä tai on epäiltävissä vakavampi loukkaantumisen aste niin silloin ota välittömästi yhteys hätäkeskukseen.
  • Puhelinnumero: 112
  • Ilmoita onko sattunut onnettomuus vai sairauskohtaus.
  • Ilmoita oma nimesi ja yhteystietosi sekä mahdollisimman tarkka sijainti.
  • Vastaa mahdollisiin kysymyksiin ja jää odottamaan lisäohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat luvan.
  • Ohjaa hätäkeskuksen lähettämä ensiapuyksikkö paikalle.