Osallistujan opas

Huom: Tämä on Helsinki Velotourin kuntolähtöjen opas. Erikseen saatavilla on kansallisten kilpalähtöjen tekninen opas, sekä Baltic Chain Tourin tekninen opas (englanninkielinen), sisältäen Helsinki Velotourin yhteydessä ajettavan neljännen etapin.

Tervetuloa Helsinki Velotouriin nauttimaan pyöräilystä hyvässä seurassa!

Olemme työskennelleet kovasti saadaksemme Teille mahdollisimman onnistuneet puitteet nautinnolliselle pyöräilyelämykselle Helsinki Velotourilla, joka järjestetään nyt toista kertaa 27.8.2017.

Pyydämme teitä tutustumaan näihin ohjeisiin, sillä me kaikki teemme yhdessä tapahtumasta onnistuneen ja vaikutamme yhdessä koko Suomen pyöräily- ja liikennekulttuurin kehittämiseen!

Kilpailunumeroiden noutaminen ja jälki-ilmoittautuminen

Kilpailutoimisto on auki velodromilla lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina alkaen kello 7.00.

Lauantaina velodromin alueella järjestetään paljon koko perheelle sopivaa oheisohjelmaa, josta löydät lisätietoja Ohjelma-sivulta!

Ennakkoilmoittautuneet voivat noutaa kilpailunumeronsa velodromin kilpailutoimistosta. Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista kilpailutoimistossa kaikkiin sarjoihin lauantaina hintaan 72 euroa ja sunnuntaina hintaan 80 euroa.

Pysäköinti

Lauantaina kilpailutoimistossa asioivien käytössä on osa velodromin edustalla olevasta pysäköintialueesta. Sunnuntaina velodromin aluelle pysäköinti on kielletty, ja osallistujien pysäköintiin on varattu velodromin vieressä sijaitsevan Käpylän liikuntapuiston parkkipaikat.

Reitti

Sekä lyhyellä että pitkällä matkalla on liikenteenohjaus ja reittimerkinnät. Molempien matkojen lähtö on Helsingin Olympiavelodromilta.

Kuntolähtöjen maali sijaitsee velodromin radalla. Velodromin pinta voi olla märkänä liukas, ja maaliin tullessa viimeiset sadat metrit kannattaa ajaa rauhallisesti!

Huomioithan, että muutokset reitille ovat mahdollisia ennakkotiedoista poiketen mm. tietöiden tms. vuoksi. Viralliset reitit ovat merkattuna järjestäjän toimesta ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan tapahtuman nettisivuilla sekä tapahtuman aikana kenttäkuulutuksessa.

Pitkä reitti: Reittikartta RideWithGPS-palvelusta

Lyhyt reitti: Reittikartta RideWithGPS-palvelusta

Tapahtumaan osallistuvan vastuu

Jokainen tapahtumaan osallistuva on itse vastuullinen jo ilmoittautuessa arvioimaan oman kuntonsa ja käyttämänsä ajokaluston sopivuuden valitsemalleen matkalle. Pyöräily sekä kilpailu-, kuntoilu- että massaurheilumuotona pitää sisällään riskin kaatumiseen, jossa voi sattua kalusto- tai henkilövahinkoja. Osallistujan tulee olla sisäistänyt ajatus, että kaikki oma toiminta vahinkoon johtavien riskien minimoimiseksi on myös osa heidän vastuutaan tapahtuman turvalliselle kululle.

Osallistujan tulee myös huomioida, että vaikka järjestäjä pyrkii kaikin tavoin mahdollisimman turvallisen tapahtuman toteuttamiseen, voi liikenteestä, tiestöstä tms. johtuen syntyä vaaranpaikkoja, joihin ei ennalta voida vaikuttaa järjestäjän toimesta.

Kuntolähdöissä osallistujilla on järjestäjän puolesta otettu tapahtuman kattava tapaturmavakuutus. Kilpalähdöissä osallistujat ovat velvoitettuja huolehtimaan omasta vakuutusturvastaan SPU:n sääntöjen mukaisesti.

Ohjeet ja säännöt

Tapahtumassa noudatetaan Suomen tieliikennelainsäädäntöä ja kilpalähtöjen kohdalla myös Suomen Pyöräilyunionin sääntöjä. Näitä valvotaan kilpalähtöjen osalta tuomarien sekä muiden organisaatioon kuuluvien toimesta sekä kuntolähtöjen osalta organisaation toimesta mm. ryhmänvetäjien toimesta.

Avainasiat:

 • Käytä kypärää joka tilanteessa. Mikäli kypäräsi vaatii säätämistä tms. korjaamista, tee se vain ollessasi täysin pysähtynyt.
 • Radioiden tai kuulokkeiden käyttö ajaessa on kielletty.
 • Tapahtumassa ajetaan kaikelle liikenteelle avoimella reitillä, joten olet itse aina velvollinen olemaan ajan tasalla liikenneympäristöstäsi, jossa etenet.
 • Aja tien oikeassa reunassa ja pysy omalla kaistallasi.
 • Kunnioita ja noudata aina liikennesääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita kuten ryhmän vetäjän merkkejä tai järjestäjän merkintöjä reitillä.
 • Kiinnitä erityistä huomiota risteysalueisiin, sillä huolimatta yli 100:sta risteysalueen ohjaajasta reitillä on pieniä risteyksiä, joissa liikenteen ohjausta ei ole.
 • Kunnioita myös aina tapahtuman ulkopuolista liikennettä. Tapahtumassa mukana oleminen ei anna oikeutta liikennerikkomuksiin.

Kun osallistut Helsinki Velotouriin, olet myös velvoitettu ottamaan oman vastuusi ympäristön huomioinnista sekä kunnioittamisesta.

 • Kaikki roskaaminen reitin varrella on TÄYSIN kielletty ja mikäli organisaatio saa tiedon ajajan suorittamasta roskaamisesta seuraa tästä koko suorituksen mitätöinti sekä tuloksista poistaminen. Tässä asiassa järjestäjä on yksiselitteisen ehdoton ja tapahtumassa on nollatoleranssi roskaamiseen.
 • Mikäli sinulla on ravinteista tms. syntyneitä roskia mukanasi tapahtuman aikana, voit jättää ne merkityillä huoltopisteillä roska-astiaan.

Ajanotto

Kuntolähtöjen ajanotto tapahtuu satulaputkeen asennettavassa kertakäyttöisellä tarranumerossa sijaitsevalla sirulla. Kuntolähdöissä kilpailijoille otetaan nettoaika oman ryhmän lähtemisestä maaliviivan ylitykseen.

Lue ajanottosirun asennusohjeet täältä: Ajanottosirun asennusohjeet

siru

Kilpalähdöissä kilpailijoilla on lisäksi ajopaidan selkämykseen kiinnitettävä numero maalikameraa ja tuomaritoimintaa varten.

Kuntolähdöt

Pitkän matkan kuntolähdöt tapahtuvat kilpalähdön jälkeen alkaen kello 11.15. Kuntolähdöt tapahtuvat lähtöryhmittäin siten, että matkaan lähdetään enintään 50 ajajan ryhmissä kahden minuutin välein.

Pitkälle matkalle ensimmäisenä lähtevät ohjatut keskinopeusryhmät, joita on 36, 33, 30, 28, 26, 25 (naiset), 24 ja 22 km/h. Keskinopeusryhmissä on merkityt vetäjät, jotka määräävät ryhmän vauhdin. Kuuntele ryhmäsi vetäjän ohjeet ennen lähtöä!

Lyhyen matkan kuntolähdöt tapahtuvat alkaen kello 13.30. Ensimmäisenä matkaan lähtevät ohjatut keskinopeusryhmät, joita on 28, 25 (naiset), 24, 20 (naiset) ja 20 km/h.

Kuntolähtöön osallistujan muistilista

Jokaisen tapahtumaan osallistuvan tulee huolehtia oman pyöränsä olevan sovelias valitsemalleen matkalle ja sen olevaan siinä kunnossa, että se on turvallinen ja toimiva koko suorituksen ajan.

Pyydämme, että jokainen reitille lähtijä huomioisi kelin ja varustautuisi minimissään seuraavilla varusteilla:

 1. Tuuliliivi, pyöräilijän tuulitakki tai sadeliivi, pyöräilijän sadetakki
 2. Minityökalu, jossa tarpeelliset työvälineet pyörän ensihuoltoon tai säätämiseen
 3. Minipumppu ja vähintään yksi vararengas
 4. Järjestäjän antama tärkeiden puhelinnumeroiden lista
 5. Matkapuhelin
 6. Mahdolliset ”oman maun mukaiset” ravinteet mikäli et ole suunnitellut tukeutuvasi järjestäjän tarjoamaan huoltoon tai tarvitset sen täydennystä

Huoltopisteet

Lyhyellä matkalla on kolme huoltopistettä seuraavasti:

 1. Noin 18 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä
 2. Noin 40 kilometrin kohdalla Sipoossa Immersbyn VPK-talolla, Immersbyntien varressa.
 3. Noin 58 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä

Lyhyellä matkalla järjestäjien puolesta vedetyt keskinopeusryhmät pysähtyvät huoltopisteillä seuraavasti:

 • Keskinopeusryhmät 25 ja 28 km/h vain Immersbyssä.
 • Keskinopeusryhmät 20 ja 24 km/h kaikilla huoltopisteillä

Pitkällä matkalla on viisi huoltopistettä seuraavasti:

 1. Noin 18 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä
 2. Noin 48 kilometrin kohdalla Pornaisten St1-huoltoasemalla
 3. Noin 80 kilometrin kohdalla Porvoon tuomiokirkon torilla
 4. Noin 118 kilometrin kohdalla Sipoossa Immersbyn VPK-talolla, Immersbyntien varressa.
 5. Noin 136 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä

Pitkällä matkalla järjestäjien puolesta vedetyt keskinopeusryhmät pysähtyvät huoltopisteillä seuraavasti:

 • Keskinopeusryhmät 30, 33 ja 36 km/h vain Porvoossa
 • Keskinopeusryhmät 25, 26 ja 28 km/h Pornaisissa ja Immersbyssä
 • Keskinopeusryhmät 22 ja 24 km/h kaikilla huoltopisteillä

Ruokailu ja muut palvelut

Osallistumismaksu sisältää paitsi huoltopisteiden palvelut myös lämpimän aterian velodromilla maaliintulon jälkeen. Velodromilla on tapahtuman aikana tavarasäilytys.

Huolto tienpäällä ja toiminta vahinkotilanteen sattuessa

Välinerikon sattuessa jokaisen pyöräilijän ensimmäinen tehtävä on lisävahinkojen ennaltaehkäiseminen.

 1. Mikäli mahdollista ilmoita välinerikostasi heti ryhmän vetäjälle, jos olet ryhmässä, jossa on nimetty vetäjä.
 2. Siirry välittömästi tien oikeaan reunaa selvästi piennaralueelle.
 3. Älä hätäänny tai hermostu vaan tarkista tarvittavat huoltotoimenpiteet.
 4. Mikäli kyseessä on huoltotoimenpide, jonka osaat itse tehdä ja sinulla on tarvittavat tarvikkeet sekä työvälineet, suorita huolto rauhassa ja siirry huoltotehtävien jälkeen seuraavaan mahdolliseen ryhmään mukaan jatkamaan ajoasi
 5. Jos huoltotoimenpide on huoltotaidoillesi liian vaativa tai sinulla ei ole tarvittavia välineitä niin odota neutraalihuollon saapumista kohdallesi. Järjestäjällä on sekä pitkälle että lyhyelle reitille järjestettynä nk. neutraalihuolto, joka auttaa yleisimmissä huoltotoimenpiteissä. Palvelu on ilmaista, mutta mahdolliset varaosat tai isommat tarvikkeet tulee maksaa kilpailunjärjestäjälle.
 6. Huomioithan, että neutraalihuoltoa voi joutua odottamaan, joten laita odotuksen ajaksi hieman tuulelta suojaavaa päälle, mutta sijoitu siten, että olet nähtävissä ja neutraalihuollon tullessasi nosta käsi ylös huoltotarpeen merkiksi.

Kolaritilanteessa tai muussa mahdolliseen henkilövahinkoon johtaneessa tilanteessa jokaisen pyöräilijän ensimmäinen tehtävä on lisävahinkojen ennaltaehkäiseminen. Järjestäjällä on ensiapuvastaava, joka on tavoitettavissa puhelimitse. Hänen kauttaan tarvittava ensihoito ohjataan paikalle.

 1. Kuten tieliikennelaissa on määrätty, on jokainen auttamisvelvollinen liikenneonnettomuuden sattuessa. Pyydämme ystävällisesti, AUTA kolaritilanteessa.
 2. Mikäli mahdollista ilmoita heti ryhmän vetäjälle, jos hän ei ole reagoinut tai huomannut tilannetta, jos olet ryhmässä, jossa on nimetty vetäjä.
 3. Älä hätäänny tai hermostu vaan tarkista loukkaantuneiden kunto.
 4. Siirry välittömästi tien oikeaan reunaa selvästi piennaralueelle mikäli liikkuminen ei tuota ongelmia.
 5. Jos kyseessä on pintanaarmut, asfaltti-ihottuma tai muu vaurio, joka näkyy päällepäin ota yhteyttä puhelimitse järjestäjän ensiapuyksikköön.
  • Yhteyshenkilö:
   • Kello 8-12: Mari Hakkarainen, 040-5075728
   • Kello 12-15: Alexey Schramko, 040-9651810
   • Kello 15-19: Jukka Nikkilä, 040-5208080
  • Ilmoita onko sattunut onnettomuus vai sairauskohtaus.
  • Ilmoita oma nimesi ja yhteystietosi sekä mahdollisimman tarkka sijainti.
  • Vastaa mahdollisiin kysymyksiin ja jää odottamaan lisäohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat luvan.
  • Ohjaa järjestäjän ensiapuyksikkö paikalle.
 6. Jos kolarin osapuoli ei reagoi puhutteluun, ei hengitä, epäillään sydämen toimintaan liittyvää häiriötä tai on epäiltävissä vakavampi loukkaantumisen aste niin silloin ota välittömästi yhteys hätäkeskukseen.
  • Puhelinnumero: 112
  • Ilmoita onko sattunut onnettomuus vai sairauskohtaus.
  • Ilmoita oma nimesi ja yhteystietosi sekä mahdollisimman tarkka sijainti.
  • Vastaa mahdollisiin kysymyksiin ja jää odottamaan lisäohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat luvan.
  • Ohjaa hätäkeskuksen lähettämä ensiapuyksikkö paikalle.