Huom: Tämä on Helsinki Velotourin kuntolähtöjen opas. Erikseen saatavilla on kansallisten kilpalähtöjen tekninen opas.
Tervetuloa Helsinki Velotouriin nauttimaan pyöräilystä hyvässä seurassa!
Olemme työskennelleet kovasti saadaksemme Teille mahdollisimman onnistuneet puitteet nautinnolliselle pyöräilyelämykselle Helsinki Velotourilla, joka järjestetään nyt kolmatta kertaa 26.8.2018.
Pyydämme teitä tutustumaan näihin ohjeisiin, sillä me kaikki teemme yhdessä tapahtumasta onnistuneen ja vaikutamme yhdessä koko Suomen pyöräily- ja liikennekulttuurin kehittämiseen!
Tapahtumakeskus
Helsinki Velotourin tapahtumakeskuksena toimii Käpylän historiallinen olympiavelodromi, Koskelantie 70, 00520 Helsinki. Velodromilla on pukuhuoneet ja suihkutilat.
Kilpailunumeroiden noutaminen ja jälki-ilmoittautuminen
Ennakkoilmoittautuneet voivat noutaa kilpailunumeronsa kilpailutoimistosta. Helsinki Velotourin kilpailutoimisto on lauantaina ja sunnuntaina auki seuraavasti:
- Lauantaina kello 12-18 Kaivopuistossa Škoda Cycling Cupin finaalin yhteydessä. Kilpailutoimisto on nurmialueella Puistokadun ja Neitsytpolun risteyksessä.
- Lauantaina kello 19-21 velodromilla.
- Sunnuntaina alkaen kello 8 velodromilla.
Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista kilpailutoimistossa kaikkiin sarjoihin lauantaina hintaan 72 euroa ja sunnuntaina hintaan 80 euroa.
Pysäköinti
Lauantaina kilpailutoimistossa asioivien käytössä on osa velodromin edustalla olevasta pysäköintialueesta. Sunnuntaina velodromin aluelle pysäköinti on kielletty, ja osallistujien pysäköintiin on varattu velodromin vieressä sijaitsevan Käpylän Liikuntapuiston (Mäkelänkatu 72) parkkipaikat.
Reitti
Sekä lyhyellä että pitkällä matkalla on liikenteenohjaus ja reittimerkinnät. Molempien matkojen lähtö on Helsingin Olympiavelodromilta.
Kuntolähtöjen maali sijaitsee velodromin radalla. Velodromin pinta voi olla märkänä liukas, ja maaliin tullessa viimeiset sadat metrit kannattaa ajaa rauhallisesti!
Huomioithan, että muutokset reitille ovat mahdollisia ennakkotiedoista poiketen mm. tietöiden tms. vuoksi. Viralliset reitit ovat merkattuna järjestäjän toimesta ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan tapahtuman nettisivuilla sekä tapahtuman aikana kenttäkuulutuksessa.
Pitkä reitti: Reittikartta RideWithGPS-palvelusta
Lyhyt reitti: Reittikartta RideWithGPS-palvelusta
Lisäksi saatavilla on kilpa- ja kuntolähdöt sisältävä risteysaikataulu. Aikataulu perustuu arvioihin ryhmien keskinopeuksista ja kuntolähtöjen kohdalla huoltopaikoilla suoritettavien pysähdysten kestoista.
Tapahtumaan osallistuvan vastuu
Jokainen tapahtumaan osallistuva on itse vastuullinen jo ilmoittautuessa arvioimaan oman kuntonsa ja käyttämänsä ajokaluston sopivuuden valitsemalleen matkalle. Pyöräily sekä kilpailu-, kuntoilu- että massaurheilumuotona pitää sisällään riskin kaatumiseen, jossa voi sattua kalusto- tai henkilövahinkoja. Osallistujan tulee olla sisäistänyt ajatus, että kaikki oma toiminta vahinkoon johtavien riskien minimoimiseksi on myös osa heidän vastuutaan tapahtuman turvalliselle kululle.
Osallistujan tulee myös huomioida, että vaikka järjestäjä pyrkii kaikin tavoin mahdollisimman turvallisen tapahtuman toteuttamiseen, voi liikenteestä, tiestöstä tms. johtuen syntyä vaaranpaikkoja, joihin ei ennalta voida vaikuttaa järjestäjän toimesta.
Kuntolähdöissä osallistujilla on järjestäjän puolesta otettu tapahtuman kattava tapaturmavakuutus.
Ohjeet ja säännöt
Tapahtumassa noudatetaan Suomen tieliikennelainsäädäntöä.
Avainasiat:
- Käytä kypärää joka tilanteessa. Mikäli kypäräsi vaatii säätämistä tms. korjaamista, tee se vain ollessasi täysin pysähtynyt.
- Radioiden tai kuulokkeiden käyttö ajaessa on kielletty.
- Tapahtumassa ajetaan kaikelle liikenteelle avoimella reitillä, joten olet itse aina velvollinen olemaan ajan tasalla liikenneympäristöstäsi, jossa etenet.
- Aja tien oikeassa reunassa ja pysy omalla kaistallasi.
- Kunnioita ja noudata aina liikennesääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita kuten ryhmän vetäjän merkkejä tai järjestäjän merkintöjä reitillä.
- Kiinnitä erityistä huomiota risteysalueisiin, sillä huolimatta yli sadasta risteysalueen ohjaajasta reitillä on pieniä risteyksiä, joissa liikenteen ohjausta ei ole.
- Kunnioita myös aina tapahtuman ulkopuolista liikennettä. Tapahtumassa mukana oleminen ei anna oikeutta liikennerikkomuksiin.
Kun osallistut Helsinki Velotouriin, olet myös velvoitettu ottamaan oman vastuusi ympäristön huomioinnista sekä kunnioittamisesta.
- Kaikki roskaaminen reitin varrella on TÄYSIN kielletty ja mikäli organisaatio saa tiedon ajajan suorittamasta roskaamisesta seuraa tästä koko suorituksen mitätöinti sekä tuloksista poistaminen. Tässä asiassa järjestäjä on yksiselitteisen ehdoton ja tapahtumassa on nollatoleranssi roskaamiseen.
- Mikäli sinulla on ravinteista tms. syntyneitä roskia mukanasi tapahtuman aikana, voit jättää ne merkityillä huoltopisteillä roska-astiaan.
Ajanotto
Kilpailijoille otetaan nettoaika oman ryhmän lähtemisestä maaliviivan ylitykseen.
Kuntolähtöjen ajanotto tapahtuu satulaputkeen asennettavassa kertakäyttöisellä tarranumerossa sijaitsevalla sirulla. Ajanoton sirut (2 kpl) on kiinnitetty tarranumeron sivuille molemmin puolin.

Tarranumero ennen asennusta
Tarranumero asetetaan satulaputkeen siten, että kilpailunumerot ja ajanottosirut osoittavat molemmin puolin sivuille ja numero-osa jää satulan takapuolelle:
- Irrota liimapinnan suoja numerosta ja ota varoen molemmin käsin numeron päistä kiinni.
- Aseta kapea osa keskeltä satulaputkeen etuosaan kiinni, ja yritä keskittää se mahdollisimman hyvin.
- Paina numeropuolet varoen vastakkain satulan takapuolella. Yritä kohdistaa puolikkaat mahdollisimman hyvin. Yritä olla rypistämättä tarraa ajanottosirujen kohdalta.
- Lopuksi painele kaikki tarrapinnat kunnolla kiinni satulaputkeen ja toisiinsa.

Asennettu tarranumero
Kuntolähtöjen aikataulu
Pitkän matkan kuntolähdöt tapahtuvat kilpalähtöjen jälkeen alkaen kello 11.00. Kuntolähdöt tapahtuvat lähtöryhmittäin siten, että matkaan lähdetään enintään 50 ajajan ryhmissä kahden minuutin välein.
Pitkälle matkalle ensimmäisenä lähtevät ohjatut keskinopeusryhmät, joita on 36, 33, 30, 28, 26, 25 (naiset) ja 24 km/h. Keskinopeusryhmissä on merkityt vetäjät, jotka määräävät ryhmän vauhdin. Kuuntele ryhmäsi vetäjän ohjeet ennen lähtöä!
Lyhyen matkan kuntolähdöt tapahtuvat alkaen kello 12.00. Ensimmäisenä matkaan lähtevät ohjatut keskinopeusryhmät, joita on 28, 25 (naiset), 24, 20 (naiset) ja 20 km/h.
Kuntolähtöön osallistujan muistilista
Jokaisen tapahtumaan osallistuvan tulee huolehtia oman pyöränsä olevan sovelias valitsemalleen matkalle ja sen olevaan siinä kunnossa, että se on turvallinen ja toimiva koko suorituksen ajan.
Pyydämme, että jokainen reitille lähtijä huomioisi kelin ja varustautuisi minimissään seuraavilla varusteilla:
- Tuuliliivi, pyöräilijän tuulitakki tai sadeliivi, pyöräilijän sadetakki
- Minityökalu, jossa tarpeelliset työvälineet pyörän ensihuoltoon tai säätämiseen
- Minipumppu ja vähintään yksi vararengas
- Järjestäjän antama tärkeiden puhelinnumeroiden lista
- Matkapuhelin
- Mahdolliset ”oman maun mukaiset” ravinteet mikäli et ole suunnitellut tukeutuvasi järjestäjän tarjoamaan huoltoon tai tarvitset sen täydennystä
Huoltopisteet
Lyhyellä matkalla on kolme huoltopistettä seuraavasti:
- Noin 18 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä
- Noin 41 kilometrin kohdalla Sipoossa Immersbyn VPK-talolla, Immersbyntien varressa.
- Noin 59 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä
Lyhyellä matkalla järjestäjien puolesta vedetyt keskinopeusryhmät pysähtyvät huoltopisteillä seuraavasti:
- Keskinopeusryhmät 25 ja 28 km/h vain Immersbyssä.
- Keskinopeusryhmät 20 ja 24 km/h kaikilla huoltopisteillä
Pitkällä matkalla on viisi huoltopistettä seuraavasti:
- Noin 18 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä
- Noin 48 kilometrin kohdalla Pornaisten St1-huoltoasemalla
- Noin 78 kilometrin kohdalla Porvoon tuomiokirkon torilla
- Noin 117 kilometrin kohdalla Sipoossa Immersbyn VPK-talolla, Immersbyntien varressa.
- Noin 135 kilometrin kohdalla Vantaan Kuninkaanmäessä, Vanhan Porvoontien ja Kuninkaanmäentien risteyksessä
Pitkällä matkalla järjestäjien puolesta vedetyt keskinopeusryhmät pysähtyvät huoltopisteillä seuraavasti:
- Keskinopeusryhmät 30, 33 ja 36 km/h vain Porvoossa
- Keskinopeusryhmät 25, 26 ja 28 km/h Pornaisissa ja Immersbyssä
- Keskinopeusryhmä 24 km/h kaikilla huoltopisteillä
Ruokailu ja muut palvelut
Osallistumismaksu sisältää paitsi huoltopisteiden palvelut myös lämpimän aterian velodromilla maaliintulon jälkeen. Velodromilla on tapahtuman aikana tavarasäilytys.
Huolto tienpäällä ja toiminta vahinkotilanteen sattuessa
Välinerikon sattuessa jokaisen pyöräilijän ensimmäinen tehtävä on lisävahinkojen ennaltaehkäiseminen.
- Mikäli mahdollista ilmoita välinerikostasi heti ryhmän vetäjälle, jos olet ryhmässä, jossa on nimetty vetäjä.
- Siirry välittömästi tien oikeaan reunaa selvästi piennaralueelle.
- Älä hätäänny tai hermostu vaan tarkista tarvittavat huoltotoimenpiteet.
- Mikäli kyseessä on huoltotoimenpide, jonka osaat itse tehdä ja sinulla on tarvittavat tarvikkeet sekä työvälineet, suorita huolto rauhassa ja siirry huoltotehtävien jälkeen seuraavaan mahdolliseen ryhmään mukaan jatkamaan ajoasi
- Jos huoltotoimenpide on huoltotaidoillesi liian vaativa tai sinulla ei ole tarvittavia välineitä niin odota neutraalihuollon saapumista kohdallesi. Järjestäjällä on sekä pitkälle että lyhyelle reitille järjestettynä nk. neutraalihuolto, joka auttaa yleisimmissä huoltotoimenpiteissä. Palvelu on ilmaista, mutta mahdolliset varaosat tai isommat tarvikkeet tulee maksaa kilpailunjärjestäjälle.
- Huomioithan, että neutraalihuoltoa voi joutua odottamaan, joten laita odotuksen ajaksi hieman tuulelta suojaavaa päälle, mutta sijoitu siten, että olet nähtävissä ja neutraalihuollon tullessasi nosta käsi ylös huoltotarpeen merkiksi.
Kolaritilanteessa tai muussa mahdolliseen henkilövahinkoon johtaneessa tilanteessa jokaisen pyöräilijän ensimmäinen tehtävä on lisävahinkojen ennaltaehkäiseminen. Järjestäjällä on ensiapuvastaava, joka on tavoitettavissa puhelimitse. Hänen kauttaan tarvittava ensihoito ohjataan paikalle.
- Kuten tieliikennelaissa on määrätty, jokainen on auttamisvelvollinen liikenneonnettomuuden sattuessa. Pyydämme ystävällisesti, AUTA kolaritilanteessa.
- Mikäli mahdollista ilmoita heti ryhmän vetäjälle, jos olet ryhmässä, jossa on nimetty vetäjä.
- Älä hätäänny tai hermostu vaan tarkista loukkaantuneiden kunto.
- Siirry välittömästi tien oikeaan reunaan piennaralueelle mikäli liikkuminen ei tuota ongelmia.
- Jos kyseessä on pintanaarmut, asfaltti-ihottuma tai muu vaurio, joka näkyy päällepäin ota yhteyttä puhelimitse järjestäjän ensiapuyksikköön.
- Yhteyshenkilö: Pekka Siiriäinen, 0400-433633
- Ilmoita onko sattunut onnettomuus vai sairauskohtaus.
- Ilmoita oma nimesi ja yhteystietosi sekä mahdollisimman tarkka sijainti.
- Vastaa mahdollisiin kysymyksiin ja jää odottamaan lisäohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat luvan.
- Ohjaa järjestäjän ensiapuyksikkö paikalle.
- Jos kolarin osapuoli ei reagoi puhutteluun, ei hengitä, epäillään sydämen toimintaan liittyvää häiriötä tai on epäiltävissä vakavampi loukkaantumisen aste niin silloin ota välittömästi yhteys hätäkeskukseen.
- Puhelinnumero: 112
- Ilmoita onko sattunut onnettomuus vai sairauskohtaus.
- Ilmoita oma nimesi ja yhteystietosi sekä mahdollisimman tarkka sijainti.
- Vastaa mahdollisiin kysymyksiin ja jää odottamaan lisäohjeita. Sulje puhelin vasta, kun saat luvan.
- Ohjaa hätäkeskuksen lähettämä ensiapuyksikkö paikalle.